FrankM.nl is de website van Frank Muntjewerf

In opdracht van onder andere het Noord Hollands Dagblad maak ik iedere week cartoons voor verschillende edities van deze krant. Die tekeningen spelen in op de lokale actualiteiten van de betreffende regionale kranten.

Naast de vaste wekelijkse opdrachten voor de krant doe ik ook tekenopdrachten voor verschillende kleine en grote bedrijven. Particulieren vragen mij regelmatig om specifieke karikaturen. Op de pagina Portfolio kun je een klein gedeelte van mijn werk bekijken. 

Ik maak regelmatig karikaturen van (lokaal) meer en minder bekende mensen. Ik word daarom vaak benaderd met de vraag of de betreffende tekeningen te koop zijn. Daarover vind je informatie op de bestelpagina.

Naast het tekenwerk ben ik docent tekenen op een middelbare school in Noord-Holland.

mijn manier van werken - van analoog naar digitaal:

Pen en inkt

Mijn eerste tekeningen maakte ik met zwarte Oostindische inkt op papier. Urenlang arceren en voorzichtig wegkrabben met een mesje als ik een foutje maakte. 

De opdracht kreeg ik destijds telefonisch door en als ik geluk had kende ik de personen die afgebeeld moesten worden. Anders moest ik op de fiets naar de redactie in Purmerend om foto’s op te halen. Als de cartoon af was fietste ik weer snel naar de redactie zodat hij geplaatst kon worden.

Inkt en waterverf

Ik zette een belangrijke stap door in kleur te gaan werken. Eerst in potlood schetsen, dan de lijnen in sepia inkt en vervolgens met waterverf de kleuren aanbrengen. Met donkere inkt zette ik tot slot de lijnen nog wat aan. 

Digitaal

In 2008 ben ik overgestapt naar digitaal. Met een Wacom Cintiq tekenbord en Photoshop waren de mogelijkheden te over. Niet meer gummen, wegkrabben en vloeken als een glas omviel. Alhoewel ik een enkele keer vergat mijn bestand op te slaan….

Hieronder zie je de eerste ontwerp-layer en het eindresultaat.

Ook digitaal dus eerst een schets.

schets tekening Frank Muntjewerf Geitenboer 2018 cartoon Frank Muntjewerf

soms kom ik zelf langs in een cartoon